2010. június 14., hétfő

JÚNIUS: JÉZUS SZÍVE HÓNAPJA

Imádkozzuk együtt, jó szívvel!
Itt hallgatható énekelve a gyulafehérvári kispapjaink által.

A lejátszó töltődik

A Jézus Szíve tisztelet dogmatikai megalapozása a Szentírásra megy vissza és a hagyomány adataira támaszkodott. Jézus kereszten átszúrt szíve a megváltó szeretet szimbóluma. Ahogy Pál apostol arról beszelt, hogy ne szomorítsuk meg Isten lelkét, úgy lehet szó Jézus engeszteléséről is. - A Jézus Szíve tiszteletben magát az Istenembert, magát Jézust ünnepeljük, de úgy, ahogy szívének szeretetét kifejezte. A személyes egység réven Jézus egész embersége az isteni személy kifejezője. Az egyházi dokumentumok szerint a szív nem pusztán jelkepe Jézus szeretetének, hanem valóságos emberségénekkifejezése, melyet áldozatul adott értünk. A Szentírásban és a hagyományban a szív nem lélektani, hanem az egész embert kifejező fogalom, olyan ősfogalom, amely egyszerre fejezi ki a testi és a lelki valóságot. A testben megnyilvánuló személyesség belső központja, ahol a személyes elhatározások és a külső kapcsolatok megszületnek. Amikor Jézus szeretete helyett a szívet tiszteljük, akkor az elvont fogalom helyett a konkrét valóságra hivatkozunk, és ez egyúttal eszünkbe idézi a megtestesülés titkát is. Jézus Szíve ontológiailag megalapozott szimbólum, mely alkalmas arra, hogy a személyiséget a maga emberségében kifejezze. A szívben nemcsak Jézus emberi, hanem istenemberi szeretetének is jelképet latjuk, amely egyszerre tükrözi az Atya iránti és az emberek iránti szeretetet. Mivel a Jézus Szíve tisztelet a szíven keresztül az isteni személyre vonatkozik, azért ezt az imádó kultusz körébe soroljuk.

2 megjegyzés:

  1. Mi mindig énekeltük a litániákat otthon, a loretóit is. És én is sokkal jobban szeretem énekelve, mondva túl monoton. Igazán énekelhetnénk Remeteszegen is! :-) A Hozsannámban megvannak a kották hozzá.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szeretem azt, amikor egyházammal együtt lélegzem. Ez történt ma, amikor meghallottam, hogy ezt az énekelt litániát feltetted, mert ezt nálunk is így énekeljük a Kis Szt. Teréz templomban, és ezt Bercivel nagyon szeretjük. Az elmúlt napokban dúdolgattuk is itthon, de hát csak részleteket voltunk képesek felidézni. Köszönjük!

    VálaszTörlés