2009. január 6., kedd

URUNK MEGJELENÉSE, VÍZKERESZT

- A Máté evengéliumában (Mt 2) a "mágoi" kifejezés arra enged következtetni, hogy tudósok, bölcsek jönnek Jézushoz, mert tudásuk van arról, hogy rendkívüli születéssel állunk szemben. A királyok fordítás bizonytalan, a Gáspár-Menyhért-Boldizsár nevek pedig csak a hagyományból tényszerűek.
- "Ház"-ba jönnek (tehát nem az istállóba), valószínüleg a születés éjszakáját követő más napról lehet szó, Betlehembe mennek be, a városba.
- "Csillag vezette őket" - nem természetes jelenség, hanem csoda, mint amikor a választott népet tűzoszlop vezeti. Isten jeleken keresztül vezet... Csillag, lelki sztár: neked van ilyen ember az életedben? Aki Istenhez vezetett téged, mint egy új betlehemi csillag? Mondj áldást rá. És te? Csillag vagy? Tündökölsz? Fény vagy a sötétben? Felelős vagy azokért, akik hozzád jönnek, imádkozz értük... vezesd Jézushoz, hogy leboruljanak előtte. Tanítsd meg imádni, dicsőíteni őket. Uram, segíts, hogy piciny kis fényemmel, csillag tudjak lenni sokak számára.
- "Hódoltak előtte" - vagyis Jézusban nem a Jézuskát, hanem a Krisztust látják meg. Ezért az Ünnep neve: Urunk megjelenése, Epifánia. Az Úr megjelent - ez a karácsony szíve. Uradat, Istenedet imádd, csak neki szolgálj. Az Úr féltékeny Isten... ne legyenek mások, akik a szellemi valóságokba akarnak elvezetni téged (jóslás, jövendő mondás, fehér mágia). Ezt a Te Urad, aki Betlehemben megjelent, nem engedi meg neked.
- Imádás, hódolat: szoktál térdelni? Leborulni? Térdhajtás az Eukarisztia előtt? Jelen vagy benne?
- Ajándékokat hoztak: hozz valamit te is Istennek. Mit adsz ma Istennek? Tedd az oltárra, ajánld fel... A koldus-képe: kinyújtott kéz... üres... de önmagát adja.

És a személyes: ez most jól esett! Szép volt erről elmélkedni. Csillagaim: édesanyám (családom), Ottó, Ödön, Zsolt... Szeretnék most egyszerűen leborulni Jézus előtt... elképzelem az arcát... de lehajolni is másokhoz. És jó lenne a térdhajtásomat is kicsit megreformálni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése