2012. szeptember 16., vasárnap

Lelki felkészülés templomunk felszentelésére - 5. hét


5. HÉT TÉMÁJA: ISTEN ELUTASÍTÁSA VAGY BEFOGADÁSA?

1. Közeledik templomunk felszentelésének ünnepe. Kilencedünk ötödik hetében olvassuk el ezt az Igét:

1 Egyik nap Jézus kiment a házból és leült a tó partján. 2 Nagy tömeg gyűlt köréje, ezért beszállt egy bárkába és leült, a tömeg pedig a parton maradt. 3 Ekkor példabeszédekben sok mindenre tanította őket, mondván: "Íme, kiment a magvető vetni. 4 Amint vetett, némely szem az útszélre esett. Jöttek az égi madarak és fölcsipegették. 5 Más mag köves talajba hullott, ahol nem volt neki elég föld. Gyorsan kikelt, mert nem volt mélyen a földben. 6 Amikor azonban forrón tűzött a nap, elszáradt, mert nem volt gyökere. 7 Ismét más szúrós bogáncsok közé esett. Amikor a bogáncsok felnőttek, elfojtották. 8 A többi jó földbe hullott s termést hozott, az egyik százszorosat, a másik hatvanszorosat, a harmadik meg harmincszorosat. 9 Akinek füle van, hallja meg!" (Máté 13,1-9). 

2. Elmélkedjünk az Ige felett:

Mekkora kegyelem: az Ige! Az Isten Szava, a Szentírás, a Biblia. Minden szentmisén anyanyelvünkön hallgatunk belőle egy részt. Pár évtizede immár, milyen nagyszerű: ott van otthonainkban, a polcon, jobb esetben az asztalon, éjjeli szekrényünkön. „Az Ige testté lett és közöttünk lakott” (Jn 1,14). Az Ige, az Úr szava, minden kinyilatkoztatott szó bennünk akar testet ölteni. A Szóból élet lesz, ha meghallgatjuk, ha figyelünk rá, ha tettekre váltjuk. A mag a fenti példázatban Isten Szava. Hullhat köves talajra, eshet az út mellé, de kerülhet jó talajba is! Azaz: elmehet a füled mellett, meghallgathatod és elfelejtheted, de befogadhatod és tettekre is válthatod. Éld az Igét. Ha az Ige életre kel benned, megváltozik a látásod. Másként látsz embert, világot, Istent. Termést hozol, sokszorost. A szíved megváltozik, sebeid lassan gyógyulni kezdenek. Bűneid a keresztre szegeződnek. Nehéz érzéseid felszabadulnak, megváltódsz. Kapcsolataid rendbe jönnek. Szenvedésednek értelme lesz. Szereteted gyümölcseit gyermekeid, unokáid is élvezni fogják. Az Ige világosságában jársz. A Biblia ezt nevezi megtérésnek.         

3. Ismerjük meg templomunkat: az ambó

A II. Vatikáni Zsinat utáni liturgikus változtatásokban újra megjelent az ambó, vagyis Isten Igéje olvasásának, éneklésének és hirdetésének helye. Elhelyezkedése a templomhajó és szentély határán arra a lényeges igazságra figyelmeztet, hogy csakis az apostoli igehirdetésből derülhet fény földi életünk eseményeire és titkaira. Az igehirdetés középpont és forrás, hisz a hit hallásból ered. Az ambón legtöbb templomban állandóan kitéve látjuk a szépen bekötött, nagy formátumú Szentírást (lectionarium, evangeliarium).


4. Pontok és segítő kérdések elcsendesedéshez:

*** Szent Jeromos mondja: Az Ige nem ismerése annyi, mint Krisztus nem ismerése. Fontold meg, mit jelent ez a kijelentés személyesen számodra. 
*** Idézd fel: mikor találkoztál életedben először a Szentírással? Kitől kaptad első Bibliádat? 
*** Milyen hozzáállással, lélekkel hallgatod az igehirdetéseket, prédikációkat? Üzen benne neked az Úr? Gondolkodj most kicsit el ezen: találkozol az Igében Krisztussal? 
*** Őszintén nézz magadba: Rendszeresen olvasol Szentírást? Követed a havi liturgikus útmutatót, amit a templomban minden hónap elején kiosztanak?

5. Heti feladat: 

Vegyél részt egy hétköznapi szentmisén úgy, hogy még tudatosabban keresd a tanító Krisztust, figyelj szavára az Igében. Figyeld meg: mit üzent neked személyesen Jézus?   ***  Vedd elő személyes Bibliádat, keresd ki és olvasd még egyszer el a Máté 13, 1-9-et… Hívd a Szentlelket, elmélkedj csendben, adj hálát.  Miatyánk…  Üdvözlégy… Dicsőség…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése